Anoreksi

 

Anoreksi (Anoreksia Nervosa) er en spiseforstyrrelse som er kendetegnet ved en fobisk vægtangst resulterende i undervægt, der er minimum 15 % under normalvægten. Angsten for selv normalvægt resulterer i, at den pågældende person anvender forskellige metoder for at opnå vægttab. Bag spiseforstyrrelsen er der ofte alvorlige psykologiske problemer i forbindelse med identitet og selvværd.

Eksempler på metoder til at opnå vægttab er typisk sult, faste, tvangsmotionering eller anden kompenserende adfærd. Vægttabet er fremprovokeret af patienten, da patienten har en forvrænget kropsopfattelse af sig selv. Anoreksi optræder oftest hos unge piger i teenagealderen, men kan også godt komme både før og efter teenageårene. Lidelsen ses i mindre grad hos drenge, hvor sygedommen også typsik indtræffer i teenagealderen. Hvis du er itvivl om, hvorvidt vi kan behandle dig, så læs mere her

 

Fysiske og psykologiske konsekvenser af anoreksi

Det kan være livsfarligt at sulte sig og være på kur. Har en person haft lidelsen igennem en længere periode kan det resultere i skader på knogler, indre organer og hjernen. Kroppens biokemi og hormonsystemet kan ligeledes tage alvorligt skade, hvis ikke personen bliver behandlet. Psykologisk kan man blive deprimeret, træt, ukoncentreret, urolig og rastløs, angst og opleve øget irritabilitet samt en følelse af ensomhed. Yderste konsekvens af anoreksi er dødligehed, da den syges indre organer stopper med at fungere.

 

Tegn på anoreksi 

Er du i tvivl om hvorvidt du, eller en du kender er anoretisk, kan du kigge efter en række kendetegn, som optræder hos de fleste personer med lidelsen.

  • Er du under du under din normalvægt
  • Føler du en trang til fuldkommen at ungå kalorier i dine måltider
  • Er du stoppet med at få menstruation
  • Er du bange for at tage på i vægt
  • Har du store humørsvinginger  
  • Dyrker du meget motion, også selvom du ikke har lysten
  • Stopper du med at spise i perioder, selvom du er sulten

Ovenstående er blot nogle af de tegn som kan indikere, at du kan have anoreksi. Dog kommer lidelsen i mange former, og det er derfor ikke sikkert, du kan krydse alle disse punkter af. 

Kontakt os hvis du vil vide mere om tegn på anoreksi. 

 

Behandling af anoreksi

Det er aldrig for tidligt at søge professionel og godkendt behandling - men det kan blive for sent. Lider du af en alvorlig anoreksi, bør du sikre dig, at det sted der behandler dig, råder over tværfaglig ekspertise og har lang behandlererfaring.

Læs om behandling på Kildehøj her.