Anoreksi

Anoreksi (Anoreksia Nervosa) er en spiseforstyrrelse som er kendetegnet ved en fobisk vægt angst resulterende i undervægt, der er minimum 15 % under normalvægten. Sygdommen kommer af angsten for at blive overvægtig - eller blot normalvægtig, hvilket resulterer i, at den pågældende person anvender forskellige metoder for at opnå vægttab.

Eksempler på dette er typisk sult, faste, tvangsmotionering eller anden kompenserende adfærd. Vægttabet er fremprovokeret af patienten selv, da patienten har en forvrænget kropsopfattelse af sig selv. Anoreksi optræder oftest hos unge piger i teenage alderen, men kan også godt komme både før og efter teenager årene er afsluttet. Lidelsen ses i mindre grad hos drenge, hvor sygedommen også typsik indtræffer i teenage alderen. Hvis du er itvivl om hvorvidt vi kan behandle dig, så læs mere her

 

Fysiske og psykologiske konsekvenser af anoreksi

Det kan være livsfarligt at sulte sig og være på kur. Har en person haft lidelsen igennem en længere periode kan det resultere i skader på knogler, indre organer og hjernen. Kroppens biokemi og hormonsystemet kan ligeledes tage alvorligt skade, hvis ikke personen bliver behandlet. Psykologisk kan man blive deprimeret, træt, ukoncentreret, urolig og rastløs, angst og opleve øget irritabilitet samt en følelse af ensomhed. Yderste konsekvens af anoreksi er dødligehed, da den syges indre organer stopper med at fungere.

 

Tegn på anoreksi 

Er du i tvivl om hvorvidt du, eller en du kender er anoretisk, kan du kigge efter en række kendetegn, som optræder hos de fleste personer med lidelsen.

  • Føler du en trang til fuldkommen at ungå kalorier i dine måltider
  • Er stoppet med at få menstruation
  • Er bange for at tage på i vægt
  • Har store humørsvinginger  
  • Dyrker meget motion, også selvom du ikke har lysten
  • Stopper med at spise i perioder, selvom du er sulten

Ovenstående er blot nogle af de tegn som kan indikere, at du kan have anoreksi. Dog kommer lidelsen i mange former, og det er derfor ikke sikkert, du kan krydse alle disse punkter af. 

Kontakt os hvis du vil vide mere om tegn på anoreksi. 

 

Behandling af anoreksi

Det er aldrig for tidligt at søge en professionel og godkendt behandling - men det kan blive for sent. Lider du af en alvorlig anoreksi bør du sikre dig, at det sted der behandler dig råder over tværfaglig ekspertise og er regionsgodkendt af Sundhedsstyrelsen.

Læs om behandling på Kildehøj her.